• Neem contact met ons opNeem contact met ons op

Molen de vriendschap winsum

Gegevens
Gemaakt door: 27.12.2018
Auteur: Faouzi
Bekeken: 482

Evaluatie:  5 / 5

Star is actief
 

Inrichting Eén koppel 17der kunststenen en twee pelstenen; kammenluiwerk. Locatie Kerkstraat 1 AD Winsum.

Sindsdien moet men de stellingdeuren betreden via trappetjes. Inrichting Eén koppel maalstenen; kammenluiwerk. Afkomstig uit pelmolen , Mensingeweer. Inrichting Eén koppel 17der kunststenen en twee pelstenen; kammenluiwerk. Bezoekmogelijkheid Vrijwel elke zaterdag, als de molen draait en op afspraak. De Prins van Oranje nr.

Afkomstig uit pelmolenMensingeweer. Op 1 februari brak tijdens het pellen de ijzeren zeilroede. Stuur molen de vriendschap winsum foto's van deze molen ook eventuele motor. Sindsdien zijn beide roeden zelfzwichtend. In liep de stelling wederom flinke schade op bij zware storm. De oorsprong van deze achtkante molen ligt niet in Winsum maar in Mensingeweer.

Hier zijn met gebruikmaking van oude houten roeden extra veldkruizen in het vierkant rondom de koningspil aangebracht. Tekst   Stuur ons uw teksten over deze molen     Stuur ons uw teksten over de motor in deze molen indien van toepassing         Foto's    Stuur uw foto's van deze molen ook eventuele motor.

Navigatiemenu

Wiekenvorm Binnenroede Oud-Hollands met zelfzwichting; buitenroede systeem Van Bussel met zelfzwichting en neusremkleppen. Vervolgens voltrok zich vanaf in langzaam tempo een restauratie; deze kwam uiteindelijk in gereed.

Hoogstra, en vanaf A. Versieringen Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met de opschriften 'De Vriendschap' en daaronder 'Anno '. Vanwege de matige staat, onder meer van het wiekenkruis, is de molen in voor enige tijd stilgezet. Het spoorwiel is een omgebouwd bovenwiel met een andere velg en afkomstig uit de voorganger van De Ster, een standerdmolen.

In liet Wiersema de nog bestaande stenen schuur vlak naast de molen bouwen? Eigen foto's Eertijds naar molendatabase. Bovenwiel 76 kammen Bovenbonkelaar 34 kammen Kammenluitafel 31 kammen Luiaswiel 20 kammen Spoorwiel kammen Pelschijflopen 20 staven Steenschijfloop 28 staven Overbrengingsverhoudingen 1: De Vriendschap Naam Molen de vriendschap winsum Vriendschap.

Upgrade je account naar premium

Daar liet Cornelis Jans Pel in een standerdmolen afbreken om die te vervangen door een moderne achtkante stellingmolen met doorlopende stijlen. De Vriendschap kreeg verder onder meer een geheel nieuwe stelling en kap. Over de naam De naam De Ster is ontleend aan het gemeentewapen van Winsum, waarop rechtsboven van de ridder te paard, met een dame achter zich in amazonezit, een zevenpuntige ster voorkomt.

Hoogstra, en vanaf A! Inrichting En koppel 17der kunststenen en twee pelstenen; kammenluiwerk. Een aantal onderdelen van de pellerij bleef aanwezig waaronder een pelromp, een pelspil en een zwaaibalk.

Hij was de eerste vrijwilliger in de gemeente Winsum. Hij is vermoedelijk degene geweest die omstreeks een koppel maalstenen op de eerste zolder onder de stelling liet plaatsen, molen de vriendschap winsum.

Pelmolen de Vriendschap

Inrichting Eén koppel 17der kunststenen en twee pelstenen; kammenluiwerk. De Prins van Oranje. Tekst   Stuur ons uw teksten over deze molen     Stuur ons uw teksten over de motor in deze molen indien van toepassing         Foto's    Stuur uw foto's van deze molen ook eventuele motor.

Eigen foto's Eertijds naar molendatabase. In augustus was Cornelis Jans Pel, aanwezig op een vergadering, molen de vriendschap winsum, daarvoor was er geen naam ondanks een andere molen in de directe nabijheid. Hij is vermoedelijk degene geweest die omstreeks een koppel maalstenen op de eerste zolder onder de stelling liet plaatsen.

Daar liet Cornelis Jans Pel in een standerdmolen afbreken om die te vervangen door een moderne achtkante stellingmolen met doorlopende stijlen. De molen werd in overgenomen door de Molenstichting Winsum. De molen is molen de vriendschap winsum uitgerust met een ijzeren zeilroede en een ijzeren zelfzwichtende roede.

Over de naam Pas na kreeg deze molen de naam "De Vriendschap", verder gaat men niet.

Geniet van een advertentievrije site

Over de naam De naam De Ster is ontleend aan het gemeentewapen van Winsum, waarop rechtsboven van de ridder te paard, met een dame achter zich in amazonezit, een zevenpuntige ster voorkomt. Fietsroute Fietsroute in de buurt van De Ster via fietsnetwerk. De huidige molen staat op de molenberg van zijn voorganger.

Een betere opstelling was niet mogelijk, omdat deze pelmolen gezien zijn functie geen steenzolder heeft. De oorsprong van deze molen de vriendschap winsum molen ligt niet in Winsum maar in Mensingeweer. In liet Wiersema de nog bestaande stenen schuur vlak naast de molen bouwen.Populaire materialen:

Heb je een typfout gevonden? Markeer een stuk tekst en druk op Ctrl + Enter.

Laat uw feedback achter

Voeg een reactie toe

  0
   31.12.2018 03:42 Rajiv:
   Een aantal onderdelen van de pellerij bleef aanwezig waaronder een pelromp, een pelspil en een zwaaibalk. Kadaster Gemeente Winsum, sectie E, nr.

   08.01.2019 08:56 Alinda:
   Kadaster Gemeente Winsum, sectie E, nr. Bezoekmogelijkheid Vrijwel elke zaterdag

   17.01.2019 06:09 Lucía:
   In die periode had de molen ook een mosterdsteen. Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met het opschrift 'De Ster' Sluitsteen in de toog boven de ingangsdeuren met daarin klein, maar bijzonder sierlijk het wapen van de vm.

  Ten anker

  Vond